Informatie over Ariën Winkel                

index

selectie

selectie 2 

info

prijzen

reactie

De schilder Ariën Winkel.

Schilderijen, tekeningen etc. gesigneerd met –Winkel-

 Ariën Winkel, geb. 28 dec. 1944 te Haarlem zit vanaf zijn 7e levensjaar in de kunstwereld. Hij zwierf als klein kind, toen zijn ouders even niet keken,  door Haarlem en belandde in het atelier van Anton Heijboer. Ariën wilde zijn schilderijtjes en tekeningen laten zien. Die had geen tijd voor hem en hij stuurde Ariën door naar de overburen. Dat waren de schilder Jules Chapon en  zijn vrouw Polly. Dat atelier werd in 1956 de bekende galerie Espace, die zich later in Amsterdam vestigde.

In huize Chapon kwamen Karel Appel, Corneille, Lucebert, Godfried Bomans en vele andere later bekende en beroemde kunstenaars en schrijvers en daartussen voelde hij zich prettig.

Kunsthandelaar uit Haarlem Pieter Leffelaar, ook een vaste bezoeker, werd directeur van het Singer Museum in Laren en nam als beschermeling de jonge Ariën mee. Aanvankelijk waren dat logeerpartijen, doch later verbleef Ariën daar voor langere tijd.

Na zijn studie Culturele Pedagogiek te Amsterdam en bij Academie 63 te Haarlem werd hij onder andere docent aan de pedagogische academie van de gemeente Amsterdam. Vanwege zijn levensonderhoud werd hij ook docent tekenen en handenarbeid aan diverse middelbare scholen. Gevoel voor vrijheid  dreef hem in deeltijdbaantjes.

Schilderen en tekenen zijn voor hem een primaire levensbehoefte. Maar ondanks dat werd Winkel in 1974 directeur van het Stedelijk Museum van Enkhuizen. Dat museum werd in 1995 opgeheven. Tussendoor is hij nog 16 jaar lang kunstrecensent geweest voor de Verenigde Noordhollandse dagbladen.

Vanuit Winkel zijn Haarlemse periode, is Corneille zijn vriend gebleven. Ariën gaat regelmatig naar een van zijn ateliers in Parijs om bij te praten. (Zie foto hieronder)

Thans is Winkel in hevige vorm een collectie schilderijen en tekeningen aan het maken, omdat hij bezeten is van zijn lievelingsonderwerp: een vrouw.

Wellicht om de aantrekkingskracht en schoonheid te ontdekken?

Zijn werk is ondergebracht bij o.a. Donkersloot The Gallery te Amsterdam, ArtXcel kunsthuis te Capelle a.d. Ijssel en galerie BuyArt te Bussum

Vanaf april 2002 is er aanmerkelijke belangstelling voor zijn werk in St.Tropez en Monaco.

Daar is zijn werk in particuliere collecties. 

Exposities: 1965,  Galerie 3,  Haarlem.

                1970, Culturele Raad Uithoorn.

                1971, Cindu Key en Kramer, Uithoorn.

                1972 en  in 1973, Museum Aemstelle, Amstelveen.

                1973, Culturele Raad, Stede Broec.

                1979, Culturele Raad Emmeloord.

                1980, Westfries Museum, Hoorn.

Voor contact: arien@artwinkel.nl

Let u erop dat er bij het emailadres in de voornaam geen trema op de letter "e" gebruikt wordt. 

 

Hierboven en onder een indruk van het atelier van Ariën.

 

Boven: Ariën aan het werk in zijn atelier

Boven: Ariën op bezoek bij Corneille voor diens 80-jarige verjaardag.

Klik hier om terug te gaan naar de indexpagina


index

selectie

selectie 2 

info

prijzen

reactie

 

Deze internetsite is gemaakt door Susan Coevert en Cees Winkel. Voor contact: cees@artwinkel.nl